KATALOG FILII NR 2 (PL_2) - KSIĘGOZBIÓR

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Lista Wächtera : generał SS, który ograbił Kraków : gdzie zginęły polskie dzieła sztuki?
LDR
03529nam a2200517USR4500
001
n 20151201131207057952
003
_ _
MATEO_Group
005
20190517092815.0
008
190517s2019 pl |||a|||||||000|||pol d
020
_ _
a 9788366177215
035
_ _
a MD..20151201131207057952.
040
_ _
a BSTOK M c BSTOK M d DG
045
2 _
b d1926 b d2017
046
_ _
k 2018
100
1 _
a Ogórek, Magdalena. e Autor e Tłumaczenie
245
1 0
a Lista Wächtera : b generał SS, który ograbił Kraków : gdzie zginęły polskie dzieła sztuki? / c Magdalena Ogórek ; [tłumaczenie listów Bożena Bany, Magdalena Ogórek, Anna Ronin].
260
_ _
a Warszawa : b Zona Zero, c copyright 2018.
300
_ _
a 454, [2] strony, [46] stron tablic : b ilustracje ; c 23 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
380
_ _
a Książki
380
_ _
a Literatura faktu, eseje, publicystyka
388
1 _
a 2001-
504
_ _
a Bibliografia.
600
1 7
a Wächter, Otto d (1901-1949) 2 DBN
600
1 7
a Wächter, Charlotte von d (1908-1985) 2 DBN
648
_ 7
a 1901-2000 2 DBN
648
_ 7
a 2001- 2 DBN
650
_ 7
a II wojna światowa (1939-1945) 2 DBN
650
_ 7
a Kradzież dzieł sztuki 2 DBN
650
_ 7
a Restytucja dóbr kultury 2 DBN
650
_ 7
a Straty wojenne 2 DBN
650
_ 7
a Zaginione dzieła sztuki 2 DBN
651
_ 7
a Kraków (woj. małopolskie) 2 DBN
651
_ 7
a Niemcy 2 DBN
655
_ 7
a Reportaż 2 DBN
655
_ 7
a Listy 2 DBN
658
_ 7
a Historia 2 DBN
700
1 _
a Ronin, Anna. e Tłumaczenie 1 n 2009104649
700
1 _
a Bany, Bożena. e Tłumaczenie 1 n 2018120614
710
2 _
a Zona Zero (Warszawa). 4 pbl e Wydawca 1 n 2014031616
920
_ _
a 978-83-66177-21-5
970
_ _
a "Gdzie podziała się krakowska "Walka karnawału z postem" Brueghela, za której kopię płacono 20 milionów funtów? Dokąd powędrowały zrabowane płótna Fałata, gotyckie i renesansowe meble, cenne numizmaty? Historyk sztuki, Magdalena Ogórek, prowadzi brawurowe śledztwo tropiące niemiecką grabież dzieł sztuki z okupowanych ziem Rzeczpospolitej. Ślady prowadzą m.in. do zamku pod Wiedniem, w którym gromadzono zagrabione skarby kultury polskiej. Właściciel, jeszcze 70 lat po wojnie podpisywał się "Horst von Wächter, syn gubernatora".Otto von Wächter, austriacki baron SS, przyjaciel Himmlera, był prawą ręka Hansa Franka w okupowanym Krakowie. Ideał aryjczyka, koneser sztuki - powiększa swoje kolekcje o dzieła złupione pod Wawelem, a później o trofea ze Lwowa, dokąd przenosi się by założyć Ukraińcom SS-Galizien. Po klęsce Niemiec, na lewych papierach, trafia na ścieżkę przerzutową nazistów z Europy do Brazylii. Znajduje schronienie w Watykanie. Magdalena Ogórek prezentuje nowoodkryte dokumenty CIA, Centrum im. Szymona Wiesenthala, Muzeum Holocaustu w Waszyngtonie i archiwów Watykanu. Stara się wyjaśnić, kto stoi za tajemniczą śmiercią nad Tybrem wojennego kolekcjonera polskich zabytków. Kto oferuje na rynku antykwarycznym skarby zrabowane przez Wächtera? Kto zdecydował, że polscy urzędnicy nie chcieli przyjąć dzieł sztuki zwracanych Polsce przez syna zbrodniarza? Wielkie interesy, wielkie pieniądze. Śledztwo prowadzone w 8 krajach na 2 kontynentach.To nie teoria spiskowa. To "Akta Odessy" Fredericka Forsytha - w realu.
980
_ _
a 94(430)"19":94(100)"1939/1945":94(438).082:7.025.7(438)

Pobierz rekord w formacie ISO2709