KATALOG FILII NR 7 (PL_7) - KSIĘGOZBIÓR

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Polak z wyboru czyli Szczęśliwy Rosjanin nad Wisłą : wspomnienia
"Szczęśliwy Rosjanin nad Wisłą : wspomnienia"

LDR
03320nam a2200601 i 4500
001
n 20190730085902053342
003
_ _
MATEO_Group
005
20190730091626.0
008
190730s2019 pl aoca||| |000 0apol
020
_ _
a 9788327716552
035
_ _
a MD..20190730085902053342.
040
_ _
a WA N c WA N d WA N d DG
045
2 _
b d1940 b d2018
046
_ _
k 2019
100
1 _
a Awdiejew, Aleksy d (1940- ). e Autor 1 n 96211162
245
1 0
a Polak z wyboru czyli Szczęśliwy Rosjanin nad Wisłą : b wspomnienia / c Alosza Awdiejew.
246
3 0
a Szczęśliwy Rosjanin nad Wisłą : b wspomnienia
260
_ _
a Kraków : b Mando - Wydawnictwo WAM, c 2019.
300
_ _
a 250, [6] stron : b ilustracje ; c 22 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
380
_ _
a Książki
380
_ _
a Literatura faktu, eseje, publicystyka
388
1 _
a 2001-
504
_ _
a Bibliografia, dyskografia, filmografia.
600
1 7
a Awdiejew, Aleksy d (1940- ) 2 DBN
648
_ 7
a 1901-2000 2 DBN
648
_ 7
a 1939-1945 2 DBN
648
_ 7
a 1945-1989 2 DBN
648
_ 7
a 1989-2000 2 DBN
648
_ 7
a 2001- 2 DBN
650
_ 7
a Aktorzy polscy 2 DBN
650
_ 7
a Aktorzy rosyjscy 2 DBN
650
_ 7
a Artyści kabaretowi polscy 2 DBN
650
_ 7
a Artyści kabaretowi rosyjscy 2 DBN
650
_ 7
a Językoznawcy 2 DBN
650
_ 7
a Muzycy polscy 2 DBN
650
_ 7
a Muzycy rosyjscy 2 DBN
650
_ 7
a Piosenkarze polscy 2 DBN
650
_ 7
a Piosenkarze rosyjscy 2 DBN
650
_ 7
a Pisarze polscy 2 DBN
650
_ 7
a Pisarze rosyjscy 2 DBN
651
_ 7
a Polska 2 DBN
651
_ 7
a Rosja 2 DBN
655
_ 7
a Pamiętniki i wspomnienia 2 DBN
658
_ 7
a Historia 2 DBN
658
_ 7
a Kultura i sztuka 2 DBN
710
2 _
a Wydawnictwo WAM (Kraków). 4 pbl e Wydawca 1 n 97047508
920
_ _
a 978-83-277-1655-2
970
_ _
a Dwie strony życia, dwa ustroje - jeden niesamowity los.Człowiek orkiestra, człowiek instytucja, kochany przez publiczność Alosza Awdiejew opowiada o tym, jak stał się Polakiem z wyboru. Jak przetrwał wojnę, dzięki komu odebrał "czerwone" wychowanie i dlaczego osiadł nad Wisłą.Ale zaraz, czy łatwo zostać Polakiem? Alosza przeszedł tę drogę z ogromną pasją i determinacją. I nadal nie żałuje. Ponad pięćdziesiąt lat spędził w Polsce, od ponad ćwierćwiecza ma polskie obywatelstwo. Przygarnął go cały naród i Alosza liczy, że już go nie odda.Ta książka to KAWAŁ historii Polski i Rosji w jednym tomie. Jest człowiekiem słowa: badanego, mówionego, śpiewanego. Jako Profesor i Piosenkarz, jako Polak i Rosjanin, jako Myśliciel i Rozbawiacz - jest osobowością integralną.prof. Jerzy BralczykŁączy w sobie bezpruderyjną radość Wiosny i niedaremny smutek Jesieni. Ot, Zjawisko Przyrodnicze. Zjawisko - chłonę, podziwiam i dziękuję Komu Trzeba, że jest.Andrzej PoniedzielskiAlosza to: profesor, polonista, anglista, felietonista, malarz, ogrodnik, pianista, mim, kucharz, karateka i tenisista w jednym. Znam go długo, ale po każdym wywiadzie, tak jak i po lekturze tej książki, dowiaduję się, że nie wiem o nim wszystkiego.Henryk Sawka
980
_ _
a 78.071.2:929-051](47+57)"19/20"A/Z:81

Pobierz rekord w formacie ISO2709